3 kawy z mlekiem, których musisz spróbować
Tajemnicą sztuki przygotowywania idealnej kawy jest znalezienie odpowiednich proporcji espresso do mleka. Należy jednak wiedzieć, że to właśnie espresso nadaje niepowtarzalny smak i aromat każdej mlecznej kawie. Jak przygotować perfekcyjny napój, który pobudza do działania i znakomicie smakuje?
1. Mocca o czekoladowym smaku
Mocca, nazywana też mokką, to doskonałe połączenie espresso, gorącego mleka i czekolady. Brzmi jak pyszny deser dla prawdziwych miłośników kawy! W przeciwieństwie do cappuccino i latte nie zawiera mlecznej pianki, w zamian można dodać bitą śmietanę, posypać kakao czy cynamonem. Mocca doskonale smakuje zarówno z gorzką, mleczną, jak i białą czekoladą. Warto również zdecydować się na inną wersję kawy z dodatkiem syropu czekoladowego. Wbrew pozorom przygotowanie tego mlecznego napoju nie jest trudne. Należy jednak zadbać o wysokiej jakości espresso, najlepiej korzystając z ekspresu do kawy. Można użyć ekspresu na kapsułki (np. Nespresso), dzięki któremu uzyskamy perfekcyjną małą czarną w zaledwie kilka chwil. Do przygotowania mocci potrzebne będą 60 ml espresso, 120 ml gorącego mleka z rozpuszczoną czekoladą i ewentualnie dodatki w postaci przypraw i bitej śmietany. Należy wlać czekoladowe mleko do wysokiej, przezroczystej szklanki, dodać espresso, udekorować bitą śmietaną i gotowe!
2. Latte, czyli pyszna kawa w łagodnej wersji
Podobnie jak w przypadku innych mlecznych kaw, o smaku latte decyduje kawa użyta do przygotowania tego napoju. Walory smakowe espresso są uzależnione m.in. od pochodzenia kawy, odmiany oraz sposobu i czasu palenia. Warto wybrać kawę o lekko słodkawym, delikatnym smaku i niskiej kwaskowatości. Duży wybór różnorodnych kaw w kapsułkach można znaleźć w ofercie Nespresso – przede wszystkim cenioną na całym świecie arabikę oraz wyraziste mieszanki arabiki i robusty. Przygotowując latte, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim mleko nie może być zbyt gorące, optymalna temperatura wynosi ok. 60-65 stopni C. Za pomocą ręcznego lub elektrycznego spieniacza przygotowujemy mleczną piankę. Gorące mleko wlewamy do wysokiej szklanki, a następnie dodajemy espresso. Proporcje składników mogą być dowolne, np. 30 ml espresso na 150 ml tłustego mleka – wszystko zależy od tego, jak mocną kawę chcemy uzyskać. Do latte warto dodać słodkie składniki, takie jak płynna czekolada, cukier, wiórki kokosowe, płatki migdałów czy cynamon. Idealne latte posiada trzy warstwy, czyli mleko, kawę i puszystą piankę, które trzeba wymieszać przed wypiciem, aby uzyskać doskonały mleczny napój.
3. Eleganckie macchiato
Macchiato to klasyczna włoska kawa, którą również charakteryzują trzy warstwy. Jednak podstawową różnicą jest kolejność dodawania składników – kawę dolewa się do spienionego mleka. Przy takiej technice przygotowywania kawy może się zdarzyć, że warstwy szybko się wymieszają. Aby temu zapobiec, należy dobrze spienić mleko, odczekać kilka chwil i dopiero wtedy, wolno i delikatnie, wlać espresso po ściance szklanki. Jeżeli wlejemy kawę zbyt gwałtownie, warstwy mogą samoistnie się wymieszać. W tym przypadku proporcje również mogą być dowolne – aby uzyskać mocną, ale słodką kawę, warto wykorzystać 60 ml espresso i 150 ml tłustego mleka. Najlepiej wybrać mleko o zawartości 3,2% tłuszczu, które ze względu na wysoką zawartość białka lepiej się spieni. Do macchiato można dodać smakowy syrop, odrobinę cynamonu lub kakao. To zdecydowanie efektowna propozycja na początek dnia lub spotkanie w gronie najbliższych.
Artykuł partnera
Komentarze (0)