• Piątek, 15 Listopad 2019

Olej tamanu - źródło, skład oleju, jego właściwości i możliwe zastosowania

Olej tamanu jest pozyskiwany z nasion drzewa rosnącego głównie w Indiach i na Madagaskarze. Znajduje wiele zastosowań w pielęgnacji skóry, ze względu na swoje właściwości regenerujące, nawilżające i antybakteryjne.

Olej tamanu - czym jest i z czego jest pozyskiwany?

Olej tamanu jest tłoczonym na zimno, nierafinowanym olejem, pozyskiwanym z orzechów drzewa tamanu (Calophyllum inophyllum). Można go spotkać także pod innymi nazwami: olej kameni lub olej z wawrzynu aleksandryjskiego. Roślina, z której pozyskuje się ten cenny olejek, rośnie w ciepłym klimacie, na podłożu skalistym i piaszczystym (przybrzeżne obszary Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku). Kwitnie na biało, ma też piękne, lakierowane i duże liście, które przesądzają o sadzeniu jej w roli rośliny ozdobnej. Jej orzechy, liście, kwiaty są wykorzystywane od wielu lat w celach leczniczych i pielęgnacyjnych. Olejek tamanu zawiera wiele cennych substancji o szerokim spektrum działania i zastosowania w kosmetyce. Coraz większą popularność zdobywa także w Polsce, zwłaszcza wśród zwolenniczek i zwolenników naturalnej pielęgnacji. To ciecz o dużej gęstości, w ładnym, ciemnozielonym odcieniu i o niezbyt nasilonym zapachu. Można bezpiecznie stosować go na skórę.

Olej tamanu - właściwości olejku

Właściwości oleju tamanu wynikają bezpośrednio z zawartych w nim składników. Olejek został dokładnie przebadany. Podstawowe składniki oleju tamanu stanowią kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Łącznie składają się na 70 proc. zawartości nierafinowanego olejku.

Właściwości nawilżające i wygładzające

Za nawilżanie, wygładzanie i zmiękczanie skóry odpowiada głównie jednonienasycony kwas Omega-9, czyli kwas oleinowy, stanowiący połowę zawartości oleju tamanu. Ta cenna substancja usprawnia też wchłanianie przez skórę substancji aktywnych.

Właściwości regenerujące i antyoksydacyjne

Nienasycony kwas Omega-6, czyli kwas linolowy, działa przeciwutleniająco i regeneruje skórę, Dzięki niemu regularnie stosowany olejek tamanu zmniejsza też widoczność przebarwień.

olej tamanu

Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne

Przeciwbakteryjnie działają dwie substancje charakterystyczne dla oleju tamanu - kwas kalofillowy i kallofilloidyna. Olejek zawiera też kumarynę i fitosterole o działaniu przeciwzapalnym.

Olej tamanu - zastosowania w kosmetyce

Olejek tamanu stosuje się zewnętrznie, na skórę. Jest bezpieczny w postaci nierozcieńczonej, choć przy nakładaniu na większe powierzchnie naskórka warto wymieszać go z olejem bazowym. Można nakładać go punktowo na przebarwienia lub zmiany skórne. Nadaje się do mieszania z innymi kosmetykami - mydłami, balsamami, kremami, maseczkami. Można nakładać go na włosy i skórę głowy, szczególnie skłonną do nadprodukcji sebum.

Szukając olejku tamanu wysokiej jakości warto zwrócić uwagę na wyspecjalizowane sklepy internetowe, które posiadają bardzo szeroki asortyment najwyższej jakości. Jednym z takich specjalistycznych sklepów online jest https://domiuroda.pl/olej-tamanu >>

Olej tamanu jest polecany w następujących przypadkach:

  • pielęgnacja skóry trądzikowej i tłustej,
  • przeciwzmarszczkowa pielęgnacja cery dojrzałej lub zniszczonej,
  • wyciszanie skóry po drażniących zabiegach, ukąszeniach owadów, opalaniu,
  • łuszczyca, egzema, łojotokowe zapalenie skóry, trądzik różowaty.

Olej tamanu - opinie na temat produktu

Olejek tamanu cieszy się dobrymi opiniami wśród zwolenników naturalnej pielęgnacji. Jest bezpieczny, bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Pomaga zniwelować widoczność zmian skórnych i przebarwień, ogranicza rozwój stanów zapalnych, zmiękcza i nawilża skórę.